O piškotkih

Spletna stran www.teknol.eu za svoje delovanje uporablja piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov, spremljajo pa aktivnosti in zanimanje obiskovalcev z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje. Z uporabo spletne strani obiskovalci soglašajo z uporabo piškotkov.

Piškotki niso nobena novost, vsi obiskovalci spleta imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobitelih shranjenih že veliko piškotkov, ki se nalagajo med brskanjem po različnih spletnih straneh. Novost je zgolj v tem, da je z novo zakonodajo prišlo do sprememb glede obveščanja oziroma soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj so piškotki?

To so majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do spleta, z namenom prepoznavanja posameznih naprav, uporabljenih za dostop. Shranjevanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga obiskovalec spletnih strani uporablja – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji uporabnika omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njimi si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s čimer se prihrani čas, brskanje po spletnih mestih pa postane učinkovitejše in prijaznejše.

Nekaj konkretnih primerov uporabe piškotkov:

  • za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani, ko se obiskovalcu prilagodi prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave,
  • za ohranjanje prijave na spletnih mestih, kjer je ta potrebna,
  • za prepoznavanje naprave (računalnik, tablica, mobitel) in temu ustrezno prilagajanje prikaza vsebine na napravi,
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani,
  • za samo delovanje določenih storitev (npr. spletne banke, spletne trgovine in drugih oblik e-poslovanja).

Za potrebe spletne strani www.teknol.eu se uporabljajo:

Sejni piškotek
Sejni piškotek je nujen za delovanje sistema za urejanje in prikaz vsebin, saj skrbi za pravilen sprejem elektronskih sporočil in vsebin na spletni strani. Piškotek se izbriše, ko uporabnik zapusti spletno stran.

Piškotki za pomnjenje uporabniških nastavitev
Ti piškotki shranjujejo informacije o uporabniških nastavitvah, npr. informacijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov.

Piškotki Google Analytics
__utma: čas trajanja piškotka = 2 leti
__utmb: čas trajanja piškotka = 30 minut
__utmc: čas trajanja piškotka = do zaprtja brskalnika
__utmz: čas trajanja piškotka = 6 mesecev

S pomočjo teh piškotkov se beleži statistika obiskovalcev. Ti piškotki ne vsebujejo nobenih osebnih informacij, služijo le zagotavljanju enkratnosti obiskov.

Kako upravljati s piškotki?

Večina spletnih brskalnikov omogoča nastavitev piškotkov. Piškotke lahko zavrnete ali jih sprejmete s funkcijo, vgrajeno v spletne brskalnike. Če piškotke zavrnete, lahko spletno stran www.teknol.eu še naprej uporabljate, vendar določene podstrani ne bodo delovale.

Če želite izključiti piškotke v svojem spletnem brskalniku, sledite spodnjim povezavam na navodila, kako to storiti:

Pripravljeno v podjetju:
Teknol d.o.o.
Celje, 25. 4. 2018

Comments are closed